Årgång 2008
Första upplagan ”Ramoind1 (raimonett) tolkas av Illustratören Jonas Bergstrand som förutom bidrar förutom med etikettsutformningen ett konsttryck i formatet 50x70 där han har tolkat den första årgången på sitt eget sätt. Jonas har förutom design av första årgången hjälpt till i utformandet av det totala konceptet.

Årgång 2008 var en god årgång i Valpolicella och för Villa Monteleone. Detta bådar mycket gott för första årgången av Amarone Raimondi och vi hoppas på god lagringspotential och positiv utveckling. Under våren 2010 provsmakade vi vinet för första gången direkt från ekfatet och redan nu kan sägas att detta kommer att bli riktigt bra.

Det svenska ekfatet tillverkades i Sverige av tunnbindaren Thorslundskagge under 2009. I november 2009 anlände det till Villa Montelone och Lucia tappade då över 225 liter Amarone (som fram till dess legat på fransk ek i 8 månader) till det svenska ekfatet. Vinet lagrades därefter på den svenska eken i ca 16 månader fram till försommaren 2011 då buteljering skedde. Därefter lagrades vinet 12 månader på butelj innan flaskorna transporterades upp till Sverige under september 2012 och därefter distribuerades till respektive guldmedlem i Club Amarone via Systembolaget. 

Etikettering och premiärprovning
Den sista helgen i mars 2012 gjorde vi klart den första årgången av "Amarone Raimondi" tillsammans med Lucia Raimondi. Flaskorna, som buteljerades sommaren 2011, fick nu etiketter påklistrade, korken vaxades och slutligen lades de för ytterligare vila på Club Amarones egen vinpall hos Villa Monteleone.
Utseende: Briljant klarröd färg

Kvällen avslutades med premiärmiddag på Villa Monteleone då vi provsmakade Amarone Raimondi 2008 bredvid Villa Monteleone Amarone 2008. Mycket spännande och vi kunde glatt konstatera att Amarone Raimondi införträffade våra förhoppningar. Den svenska eken är mer framträdande än den franska både i doft och i glaset. Men bakom den idag lite ekiga fasaden finns en fantastisk Amarone. Om drygt ett år har vi ett unikt vin av hög klass.

Bilder från etiketteringen hitter du här..


Information om vinet (notering från september 2012)
Doft: Viss eldighet med tydlig doft av körsbär, russin och kakao. Den svenska eken är ännu inte helt integrerad utan 2008:an behöver ligga ytterligare på flaska under 6 - 12 månader. Under den lite träiga fasaden finns dock toner av fyllig djup traditonell Amarone.

Smak: Rund, fyllig smak av härliga mogna körsbär och choklad. Är fortfarande ung och den svenska eken är närvarande och behöver mer tid i flaskan för att harmoniseras.

Lagring: 8 månader på fransk ek och därefter 16 månader på svenskek och avslutningsvis 12 månader på flaska.

Lagringspotential: Vi bedömmer att årgång 2008 har god potential att lagras och utvecklas under kommande minst 5 år.

Druvor: Corvina, Corvinone och Rondinella